Verken Land van Playsantiën

In het spoor van de stoomtram!

Het Land van Playsantiën is deze zomer in de ban van de stoomtram, die zo’n 130 jaar geleden de stad met de Kempen verbond. De stoomtram werd voor de gemeenten Lille, Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel – die samen het Land van Playsantiën vormen – de inspiratiebron voor een promotiefilm en fietstochten om de toeristische trekpleisters in het hart van de Kempen in de kijker te zetten. Aan jou om deze zomer het Land van Playsantiën te verkennen in het spoor van de stoomtram.

Promotiefilm ‘Met de stoomtram doorheen het Land van Playsantiën’

Al meer dan 15 jaar werken de vijf gemeenten van het Land van Playsantiën samen om de toeristische troeven op de kaart te zetten. Het viel daarbij op dat vele mooie en belangrijke toeristische locaties dankzij de stoomtram geworden zijn, tot wat ze nu zijn.

De  promotiefilm van Land van Playsantiën toont je het ‘playsante land’ en vertelt wat de komst van de stoomtram betekend heeft in onze streek. De stoomtram bracht immers welvaart. Gegoede burgers uit de steden kwamen naar de Kempen en (ver)bouwden hier landhuizen en kastelen om zich in het weekend of tijdens vakanties te vermaken. “Deze hoven van Playsantiën waaronder kasteel de Renesse in Oostmalle en Hof van Liere in Zandhoven (beide kastelen vinden hun oorsprong in de 15de eeuw), waren trouwens ook de aanleiding voor de naam ‘Land van Playsantiën’.

Ook op artistiek en religieus vlak was de stoomtram belangrijk. Zo reden er speciale stoomtrams naar de bedevaartplaatsen van onze streek, namelijk de Heggekapel in Poederlee en de Gummaruskapel in Emblem. Abdijen, zoals de trappistenabdij van Westmalle waren in die tijd ook een plaats waar mensen naartoe kwamen om te bidden.

Ook het groene karakter van de Kempen is prominent vertegenwoordigd in de film. Door het groen en de gezonde lucht zochten TBC-patiënten en geesteszieken vroeger hun heil in de Kempen. Het mooie gemeentehuis van Zoersel, het vroegere klooster en ziekenhuis kwam er omdat het langs een stoomtramlijn lag. Ook nu is het groen nog één van de troeven van het Land van Playsantiën.

Bekijk hier de promotiefilm vanaf 4 juli: https://youtu.be/LD4sDWcCh6s

Of kom naar één van de reeds geplande toonmomenten in één van de vijf gemeenten.

In Zoersel, Lindepaviljoen, Oostmallebaan 15: op 6, 7, 8, 9 en 10 juli van 16 tot 18 uur. De film is ook te zien op de normale openingsdagen: alle zaterdagen, zon- en feestdagen in juli en augustus en alle zondagen in september en dit van 13 tot 17 uur. Op 27 augustus kan je terecht in de Lilse Bergen (zaal Eekhoorn), meer details volgen!

Fietsbrochure ‘In het spoor van de stoomtram’

Land van Playsantiën biedt ook vier fietstochten aan die het spoor van de stoomtram volgen. Ze vertrekken aan historisch waardevolle plaatsen, zoals de geklasseerde dorpskern van Zandhoven, het Lindepaviljoen in Zoersel, het kasteel de Renesse in Oostmalle en Hof d’Intere in Lille. De fietstochten tussen 31 en 43.5 km kan je afzonderlijk fietsen of aan elkaar schakelen als één grote fietstocht van 108 km

Bekijk hier de brochure (pagina 1 en pagina 2), je kan ze downloaden (en printen – brochure werd wel op A3 formaat opgemaakt!) of haal de brochure op in één van volgende punten:

  • in Lille: gemeentehuis, Rechtestraat 44 of Lilse Bergen, Strandweg 6
  • in Malle: toerismekantoor, Antwerpsesteenweg 246
  • in Ranst: Den Boomgaard, Antwerpsesteeenweg 43
  • in Zandhoven: gemeentehuis, Liersebaan 12
  • in Zoersel: Lindepaviljoen, Oostmallebaan 15

 Wedstrijd #LandvanPlaysantiën

Kom genieten in het Land van Playsantiën, de ideale uitvalsbasis voor een daguitstap of een weekendje weg. Ontdek de prachtige omgeving van de Kempen, proef van al dat culinaire lekkers en… neem deel aan onze wedstrijd #LandvanPlaysantiën. Maak dé foto die voor jou de streek het beste promoot en maak kans op een reischeque van Vayamundo ter waarde van 1.000 euro of één van de vele waardebons. Kijk hier voor meer info over de wedstrijd.

Heb je graag wat meer info?

Land van Playsantiën, Antwerpsesteenweg 246, Malle, 03 310 05 14, info@landvanplaysantien.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s